Rak odbytnicy i jelita grubego należy do bardzo częstych poważnych chorób, których występowanie z roku na rok staje się częstsze. Najczęściej pojawia się on w wieku pomiędzy 40 a 65 rokiem życia. Zachorowanie wiąże się z wysoką śmiertelnością nie tylko na Słowacji ale i na świecie. Przy wczesnym zdiagnozowaniu w stadium początkowym choroba jest uleczalna.

Dokładna przyczyna raka jelita grubego i odbytnicy nie jest znana. Znane są jednak czynniki ryzyka, które mogą mieć wpływ na jego występowanie. Do czynników ryzyka należą wpływy środowiska wewnętrznego – endogenne takie jak np. dziedziczność, przemiana składnikowa, metabolizm itp., a także czynniki otoczenia zewnętrznego, do których zaliczamy sposób odżywiania i styl życia, przejadanie się, nadwagę oraz przyjmowanie niektórych potraw konsumowanych w nadmiernej ilości jak tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, białka, cukier oraz sól. Do innych należą niedobór niektórych składników w diecie takich jak błonnik, owoce, warzywa, niedobór witamin, minerałów czy składników odżywczych. Dodatkowo jest to przyjmowanie środków szkodliwych typu: jad pleśniowy – aflatoksyna oraz przyjmowanie środków, które dostają się do potraw podczas ich produkcji (produkty spalania przy grillowaniu, wędzeniu, pozostałości nawozów). Istotnym czynnikiem jest palenie oraz nadmierne spożywanie alkoholu, a także czynniki rakotwórcze z otoczenia, które dostają się do organizmu.

Zrównoważona i zdrowa dieta pomaga w ochronie przed rakiem. Regularne kontrole lekarskie u specjalistów pomagają w stwierdzeniu zachorowania we wczesnym stadium i dzięki temu przyczyniają się do ochrony zdrowia człowieka.

Badania epidemiologiczne nakierowanie na działanie niektórych składników warzyw dokumentują fakt, iż u osób, które regularnie spożywają warzywa krzyżowe takie jak brokuły, kapusta, kapusta włoska i kalafior znacznie rzadziej występują niektóre istotne zachorowania nowotworowe. Rośliny krzyżowe zawierają wiele składników fitochemicznych o korzystnym działaniu na organizm człowieka. Do nich należy między innymi Indol-3-karbinol. Działa on na wielu płaszczyznach metabolizmu komórkowego, korzystnie wpływa na metabolizm hormonalny, pomaga w zatrzymaniu wzrostu i zaniku komórek nowotworowych oraz zmienionych wirusem brodawczaka ludzkiego. Indol-3-karbinol ma także wyraźne działanie antyutleniające.